Wino czerwone
Wino czerwone produkujemy z ciemnych winogron, dzięki czemu przyjmuje taką barwę. Intensywność zależy np. od barwnika zawartego w skórkach i rodzaju winogron. Ponadto na smak i kolor wpływa sposób wiwifikacji oraz długość leżakowania. Z pewnością charakteryzuje go dużą rozpiętość barw, od intensywnego czerwonego, poprzez lekkiej czerwieni, aż po purpurowe odcienie. Oferowane przez nas wina charakteryzują się wytrawnością i kwasowością. Niektóre z nich zawierają zioła i przyprawy, a także ciemne owoce. Jednak najczęściej spotykanymi dodatkami są śliwka i wiśnia. Niekiedy pojawia się również czarna porzeczka, która jest charakterystyczna dla dojrzałych szczepów. Z pewnością dobre, czerwone wina można odkryć aromat kawy lub wanilii. W sprzedaży mamy wina z całego świata, a szczegółowe opisy każdej butelki pozwolą wybrać najlepszy produkt.
Wino białe
W sprzedaży mamy białe wina, które powstają z jasnych winogron. Niektóre rodzaje mogą przyjmować odcienie żółtego, a inne brązowe. Łagodniejsze wina mają bardziej słomkowy smak, a mocniejsze żółtawy lub ciemniejszy. Różnorodność gatunków białego wina wynika z użycia różnych szczepów, metod winifikacji i zawartości cukru resztkowego. Najpopularniejszym gatunkiem jest Chardonnay, czyli jeden z najszlachetniejszych i najbardziej popularnych białych szczepów. Jako jeden z nielicznych lubi leżakować i daje świeże wina cytrusowe. Niektóre też są oleiste, gęste i ciężkie. Polecamy również Sauvignon Blanc, które jest uprawiane na każdym kontynencie. Wina są delikatne, kwasowe i lekko orzeźwiające. W smaku dominuje agrest, trawa i liście porzeczek. Z kolei Riesling może być wytrawny, kwasowy mineralny. Niektóre wyroby mają bardziej egzotyczny smak. Z tego szczepu powstają również wina deserowe, które są bardziej słodkie.